Praktische informatie

Deze cursus vindt plaats op:

Donderdag 20 juni 2024

13.00 uur - 17.30 uur

Leergang
Bestuurlijke Boete

Deze cursus maakt onderdeel uit van de Leergang Bestuurlijke Boete.

U kunt zich inschrijven voor de gehele opleiding of voor één of meerdere sessies naar keuze.

Deelname

Aan deze cursus kunt u op 3 manieren deelnemen:

Fysiek
Op onze cursuslocatie in Den Haag (Koninginnegracht 60). Klik hier voor informatie over reizen en parkeren.

Digitaal & live
Klik hier voor meer informatie.

Achteraf terugkijken
Klik hier voor meer informatie.

Kosten

Regulier tarief: EUR 375,-

Overheidstarief: EUR 325,-

Deze bedragen zijn
excl. 21% BTW

PO / PE-punten: 4

Met deelname aan deze cursus zijn 4 PO/PE-punten te behalen.

 
 
 
 

De bestuurlijke boete is niet meer weg te denken uit het handhavingspalet van de overheid. Boetes zijn punitieve sancties en vinden we op tal van terreinen. Denk bijvoorbeeld aan de: financiële toezichts- en privacywetgeving, SZW-wetgeving (o.a. Arbeidsomstandighedenwetgeving, Wet arbeid vreemdelingen, Arbeidstijdenwet, Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag), levensmiddelenwetgeving, Huisvestingswet, Wet op het Centraal bureau voor de statistiek, Wet dieren, Meststoffenwet, Wet inburgering, Woningwet, Huisvestingswet, Binnenvaartwet, Mediawet 2008, Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen, Geneesmiddelenwetgeving, milieurecht, en het consumentenrecht. Dat betekent dat veel bestuursorganen de mogelijkheid hebben om boetes op te leggen en dat burgers, bedrijven en overheden met boetes te maken (kunnen) krijgen. Deze cursus ziet op ‘capita selecta’. Daarin komen naast de actualiteiten van de bestuurlijke boete, de cumulatie van boetes en andere sancties aan bod (waaronder het ne bis in idem-beginsel), het bestuursprocesrecht (o.a. bestuurlijke lus) en de rol van derde partijen bij handhavingsverzoeken.

Het op de boete toepasselijke wettelijk kader in de Algemene wet bestuursrecht (Awb), het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) en het Handvest van de Grondrechten van de Europese Unie komen aan bod. Tijdens elke bijeenkomst wordt jurisprudentie besproken. Daarbij ligt de focus op rechtspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State en het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

De cursus is interactief. Tijdens elke sessie worden een of meer casus besproken en is er vanzelfsprekend ruimte om vragen te stellen voor te leggen. 

Programma

  • Samenloop/cumulatie van sancties (o.a. ne bis in idem, una via, naming & shaming)

  • Verjaring

  • Bestuursprocesrecht (o.a. bestuurlijke lus, art. 8:28a Awb, getuigen)

  • Sanctieuitsluiting: overlijden en verjaring

  • Derde partijen en de boete (handhavingsverzoeken)

  • Herziening

Docent

Advocaat bestuursrecht bij SarisLaw in Den Haag: boete-expert, auteur en ervaren docent.

Christien Saris

Mw. Saris is expert op het gebied van bestuurlijke handhaving en de bestuurlijke boete in het bijzonder. Zij doceert en publiceert frequent over verschillende onderwerpen op dit terrein. Zij krijgt in de praktijk veelvuldig te maken met boetes die worden opgelegd aan bedrijven, hun bestuurders en overheden. Het gaat dan om onderzoeken door onder meer de AFM, DNB, Inspectie SZW, gemeentelijke toezichthouders, de AP en de NVWA naar de naleving van financiële recht (o.a. Wft, Wta, Wtt), het milieurecht, de Wet arbeid vreemdelingen, arbo- en levensmiddelenwetgeving.

Doelgroep

  • Advocaten

  • (overheids)juristen

  • Toezichthouders

  • Handhavers

  • Rechterlijke macht

  • Compliance officers

Het is een basiscursus bedoeld voor deelnemers die geen of weinig ervaring hebben met de boete. Ofwel omdat u voor het eerst een boete oplegt, een bezwaar- of beroepschrift tegen een boete dient te beoordelen of met de advisering van opgelegde boetes geconfronteerd wordt of zal worden.

 
 

Gerelateerde cursussen